Midtjyllands Avis bragte d. 30. september et læserbrev fra Kim Dyrholm , der såede tvivl om retfærdiggørelse af navnet Justitskvarteret for grunden hvor Politistationen, Politimesterboligen og Birkedommerbolien ligger.
Se Kim Dyrholms læserbrev her.
Som svar på tiltale, bragte Skøn på Silkeborg, i samarbejde med Bevaringsforeningen, følgende læserbrev d. 2. oktober.
Justitskvarteret: Debatten blusser op
Ejgil Prinds og Torben Krath
Henholdsvis formand for Bevaringsforeningen for Silkeborg Kommune og Skøn på Silkeborg
KVARTER En chefredaktør, en sagesløs journalist og en unavngivet forening har i en sådan grad påkaldt sig klummeskribent Kim Dyrholms vrede, at sidstnævnte måtte brugte sin spalteplads i Midtjyske Meninger i mandagsavisen til at udgyde sin galde.
Cadeau til en forening, der i den grad har gjort det nødvendigt for Dyrholm, at lade sin bitterhed komme til orde.
Men hvad er det mon for en forening? Kunne det være Bevaringsforeningen, som er den forening, der har navngivet Justitskvarteret? Eller er det mon Skøn på Silkeborg, der tilbage i 2019 kom med et idéoplæg og en visualiseringsvideo om en mulig anvendelse af Justitskvarteret?
Dyrholm skriver, at foreningen har misforstået forhistorien, og at det hele baserer sig på foreningens »spin«. Dyrholm ruller sig nu helt ud, og anklager yderligere den pågældende forening for at have en »kritisk« tilgang til Silkeborgs »udvikling«, at benytte sig af ”»lobbyisme«, ikke at ville oplyse sit medlemstal eller oplyse, »om der reelt stadig er en forening«.
Til sidstnævnte kan vi berolige Dyrholm: Både Bevaringsforeningen og Skøn på Silkeborg lever i bedste velgående. At begge foreninger vil det bedste for byens »udvikling«, kan ingen være i tvivl om. Hvad er det i øvrigt lige for en »udvikling«, Dyrholm mener foreningen skulle være »kritisk« overfor? Det bliver spændende, når Dyrholm i sin næste klumme forhåbentligt delagtiggør avisens læsere i, hvem den formastelige forening kan være.Annonce
Alle tre bygninger i Justitskvarteret er bevaringsværdige. I mange årtier var alle byens justitsfunktioner samlet i dette område, og benævnelserne politimesterbolig og dommerbolig har været nævnt i kommunens byggesagsarkiv i mange årtier.
Af en tidligere aktindsigt hos Silkeborg Kommune fremgår, at politimesterboligen i et aktstykke fra 2013 blev betegnet som bevaringsværdig og beliggende i et samlet bevaringsværdigt kulturmiljø. Interesserede kan læse mere på Bevaringsforeningen og Skøn på Silkeborgs hjemmesider.
Selvfølgelig skal nyt byggeri i Justitskvarteret afvente helhedsplanen, herunder også helhedsplanen for baneterrænet, som den hænger sammen med.
I øvrigt skal Dyrholm have ros for at ville rive tilbygningen fra 1977 til politistationen ned. Den idé kom Skøn på Silkeborg frem med allerede i 2019 i sin visualiseringsvideo, der stadig findes på foreningens hjemmeside.