Indlæg

Lysbro stationsbygning

Bedre kendt som Perronteatret.
Ejeren har søgt om tilladelse til nedrivning og sagen har været i høring til d. 22. juli.
Se Skøn på Silkeborgs høringssvar herunder.

Høringssvar:

Skøn på Silkeborg har den holdning at Lysbro stationsbygning skal bevares på grund af dens historiske betydning for Silkeborg

Historien om infrastrukturen i Silkeborg og omegn gennem tiderne betyder meget for os og for vores efterkommere, og vi er af den overbevisning at man bør bevare de spor der fortæller denne historie.

Jernbanedriften var dengang en nødvendighed for at udvikle samfundet. En udvikling som desværre er gået en del i glemmebogen, idet vi i dag forbinder udvikling med motorveje, 4-sporet veje gennem byen og parkeringshuse. Den indsats der blev igangsat dengang havde også stor betydning for udviklingen i Silkeborg idet den forbandt hele landsdelen og var derfor en katalysator til øget handel og industri i Silkeborg.

For at bevare de spor der stadig er fra den tidlige infrastruktur i og omkring Silkeborg, mener vi at det er nødvendig at bevare det der stadig eksistere fra den tid, og som stadig er tilgængelig i form af jernbanetrace og stationsbygninger. Vi nyder i den grad de tidligere jernbanestrækninger der nu er udlagt i naturstier, men hvorfor ikke nyde de bygninger der på en måde er knyttet til samme jernbanestrækningerne.

Mange af de stationsbygninger, ledvogterhuse og remiser, som blev opført i jernbanens storhedstid, står stadig. Godt og solidt bygget. Det samme er gældende for Lysbro stationsbygning.

Lysbro jernbanestation fortæller en historie om hvor Silkeborg-Kjellerup banen blev ført mod nord og som i Lysbro forlod banen til Skjern. Ganske vist ligger Lysbro stationsbygning nu midt i et boligområde, men betyder det noget, nej tværtimod, det skaber en fantastisk diversitet at en historisk bygning er en del af et moderne boligområde.

Så, hvorfor ikke bevare den pæne og solide stationsbygning i Lysbro. Bygningens placering kan giver anledning til mange anvendelsesmugligheder lige fra privatbolig til forsamlingsbygning, værksteder, fælleshus eller noget helt andet.

Skøn på Silkeborg

Juli 2021